Stavoren

Frieslands oudste stad en één van de Friese Elfsteden ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding via de sluis, vanaf het IJsselmeer naar de Friese binnenwateren. Stavoren, bekend van de sage van het Vrouwtje van Stavoren, een romantisch verhaal over de ondergang van het oude, rijke, machtige Stavoren, ligt er tegenwoordig vredig bij. Niets doet meer denken aan de oorlogen tussen de graven van Holland en de Friezen.

Het stadje met zijn gezellige winkelstraat, vele restaurantjes en havens is erg in trek bij de vele toeristen die er 's zomers vertoeven. Stavoren is met de trein te bereiken en men kan ook met de boot een overtocht naar Enkhuizen maken. Dit is zeker de moeite waard. In Enkhuizen kan dan rechtstreeks naar het openluchtmuseum worden gevaren, alwaar men de historie van vergane jaren kan proeven. Een heerlijke boottocht brengt u 's middags weer terug naar het pittoreske Stavoren. Het Stavers museum 't Ponthús is ook het bezichtigen waard.

Het is pas echt feest in Stavoren in de zomer maanden en tijdens het Skûtsjesilen. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe de oude zeilschepen op een sensationele manier met elkaar het gevecht aan gaan. De strijd gaat er af en toe heftig aan toe, maar 's avonds in de plaatselijke cafés is hiervan niet veel meer te merken. Zoals een bekende kruidenbitterfabrikant meldt: Overdag om de eer en 's avonds om de sfeer. En zo is het maar net.

Wilt u zelf eens met een dergelijk skûtsje meevaren, dan kan dat. Bij de receptie kunt u naar de mogelijkheden vragen. Het is een geweldige ervaring. U bent actief bezig en geniet ondertussen van de prachtige landschappen om u heen. Dit kan groepsgewijs, maar u kunt ook opstappen met diverse andere gasten.